Spirituality and Religion

top_bismillah.jpgtop_kaba.jpgtop_namaj.jpg

Islam in Nederland


Den Haag
160_callig_pear.jpg
Contactorgaan Moslims en Overheid
p/a Stichting Islam en Burgerschap
Louis Couperusplein 2
2514 HP Den Haag
Tel:070 - 302 95 90
Email:info@islamenburgerschap.nl
Web:www.islamenburgerschap.nl

Minister Verdonk heeft onderzoek laten doen naar de representativiteit van de twee grootste moslimkoepels in Nederland. Op basis van dit onderzoek heeft zij besloten vooralsnog alleen het CMO te erkennen als gesprekspartner.

Verschillende moslimorganisaties zijn al een aantal jaren bezig zich te verenigen. Begin 2004 resulteerde dit in de oprichting van twee koepelorganisaties: het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Contactgroep Islam (CGI). Beide koepels meldden zich bij de minister voor erkenning als formeel overlegpartner van de overheid.

Zowel de minister als de Kamer hebben als voorwaarde voor erkenning als gesprekspartner gesteld dat de koepels ook daadwerkelijk de moslimgemeenschappen in Nederland vertegenwoordigen. Om die reden heeft de minister een extern bureau ingeschakeld om de representativiteit van de koepels te onderzoeken.

Uitkomsten van het onderzoek:
Uit het onderzoek blijkt dat het CMO met een geschatte achterban van 560.000 moslims het grootste bereik heeft. Wel vertegenwoordigt het CMO vooral de Soennitische stroming binnen de islam. De CGI is veel kleiner, maar wel diverser met een vertegenwoordiging van Soennieten, Alevieten en Ahmadiayya.

Verder stelt het onderzoek dat het CMO voldoet aan algemeen geldende eisen van deugdelijkheid en transparantie. De lidorganisaties van het CMO achten het CMO in staat om hen als achterban te vertegenwoordigen.

De representativiteit van de CGI viel niet vast te stellen, omdat de onderzoekers niet in de gelegenheid zijn geweest om de betrokken lidorganisaties te benaderen.

Erkenning:
Op basis van het onderzoek heeft Verdonk besloten om vooralsnog alleen het CMO te erkennen als gesprekspartner. Aan de erkenning heeft zij de voorwaarde verbonden dat het CMO zich actief zal inzetten om ook andere islamitische stromingen te betrekken en meer jongeren en vrouwen op te nemen in het bestuur van de organisatie.

De CGI komt pas voor erkenning in aanmerking als zij meer informatie geeft over de achterban. De contactgroep heeft toegezegd deze informatie op korte termijn te leveren.

Daarnaast heeft de minister beide koepels laten weten dat zij de voorkeur heeft om in de toekomst met één orgaan te overleggen.

Het CMO zal gaan fungeren als gesprekspartner van de overheid en maatschappelijke instellingen, m.n. betreffende onderwerpen aangaande de emancipatie en belangenbehartiging van moslims in Nederland. Het CMO brengt gevraagd en ongevraagd advies uit en voert op verzoek van de overheid en op eigen initiatief overleg inzake structurele aangelegenheden, evenals incidentele en actuele aangelegenheden. Het platform van het CMO wordt gebruikt om te komen tot een gemeenschappelijk standpunt in het kader van overleg met de overheid.

Andere geloofsgemeenschappen beschikken reeds over een dergelijk contactorgaan: de joodse gemeenschap kent het Centraal Joods Overleg Externe Belangen CJO, de christenen hebben het Interkerkelijk Contact In Overheidzaken CIO en de Hindoes hebben sinds kort de Hindoeraad. Hoewel Nederland nadrukkelijk een scheiding van kerk en staat kent, moeten deze instituties af en toe zaken doen met elkaar. De contactorganen treden dan op als vertegenwoordigers namens de kerkgenootschappen van de diverse geloofsgemeenschappen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het selecteren (door de geloofsgemeenschap) en aanstellen (door de overheid) van geestelijke verzorgers in penitentiaire inrichtingen en de krijgsmacht. Hierbij treden de contactorganen op als zendende instantie. Ook het CMO zal op termijn gaan fungeren als zendende instantie ten behoeve van de islamitische geestelijke verzorging.

Tot de 6 oprichtende partijen die vooralsnog deel uitmaken van het CMO behoren:
  • de Turkse organisaties Islamitische Stichting Nederland (ISN)
  • de Turks Islamitische Culturele Federatie (TICF)
  • de Federatie Milli Görüs Noord-Nederland (MGN)
  • de Nederlandse Islamitische Federatie (NIF)
  • de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties in Nederland (UMMON)
  • de overwegend Surinaamse koepel World Islamic Mission Nederland (WIM)
  • .
De 6 landelijke moskeekoepelorganisaties die deel uitmaken van het CMO vertegenwoordigen in totaal zo’n 300 moskeeën in Nederland, waarvan 194 Turks, ruim 90 Marokkaans en 13 Surinaams. Bij ISN en TICF zijn 142 moskeeën aangesloten, de UMMON vertegenwoordigt ruim 90 moskeeën, bij MGN, NIF en WIM zijn respectievelijk 28, 24 en 13 moskeeën aangesloten.

Het contactadres van het CMO is vooralsnog het postadres van de Stichting Islam en Burgerschap.

Bron: Brief aan de Tweede Kamer
200_allah2.jpg
220_quaran.jpg
hadith1.jpg
150_calligraphy_commen_saying.jpg
 

140_caligraphy.jpg